Ε120.21 | Συμμετοχικός Σχεδιασμός Μέσω Ψηφιακών Δικτύων σε Αστικά Περιβάλλοντα


Ερευνητική: Συμμετοχικός Σχεδιασμός Μέσω Ψηφιακών Δικτύων σε Αστικά Περιβάλλοντα 
Φοιτητής: Γιαπιτζόγλου Μιχαήλ 
Επιβλέπουσα: Δρ. Σίνου Μαρία 
Σχολή: Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021




Τα τελευταία 50 χρόνια η τεχνολογία και κατά συνέπεια τα ψηφιακά μέσα εξελίχθηκαν ριζικά. Ο άνθρωπος, κατά την πορεία του στο πέρασμα των ετών, τα υιοθέτησε καθολικά στην καθημερινότητά του. Πρόκειται για τεχνολογικά μέσα, που αφομοιώθηκαν σε πολλούς τομείς της ζωή του, με κυριότερους αυτό των επαγγελματικών, των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και της ψυχαγωγίας. Συνεπώς η ραγδαία αυτή εξέλιξη, επηρέασε άμεσα τις πτυχές ανθρώπινης ύπαρξης. 

Το περιεχόμενο λοιπόν της παρούσας διάλεξης, αφορά τον συμμετοχικό σχεδιασμό μέσω των ψηφιακών δικτύων, που αναπτύχθηκαν και ενσωματώθηκαν σταδιακά κατά τηνεξέλιξητηςτεχνολογίας,στααστικάπεριβάλλοντα.Γίνεται,σταπλαίσιαέρευνας,μία προσπάθεια ανάλυσης του τρόπου λειτουργίας του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω ψηφιακών δικτύων. Στο πρώτο κεφάλαιο, αποσαφηνίζεται η έννοια – ορισμός του συμμετοχικού σχεδιασμού κατά την ανάπλαση αστικών ιστών. Πραγματοποιείται μία εισαγωγή επί του θέματος, ερευνάται το ιστορικό υπόβαθρο του όρου, αντλώντας πληροφορίες για αυτόν και τα χαρακτηριστικά του, δημιουργώντας δηλαδή μια εικόνα της σχεδιαστικής αυτής μεθοδολογίας. Παράλληλα διατυπώνονται οι τρόποι υλοποίησης του σχεδιαστικού αυτό μοντέλου, ενώ τέλος εκφράζονται βασικές δημοκρατικές αρχές αυτού. 

Στη συνέχεια, ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο, που αναλύει με τη σειρά του τα ψηφιακά δίκτυα στον αστικό χώρο. Αρχικά, ερευνήθηκαν οι τρόποι λειτουργίας τους, καθώς και ο σχεδιασμός. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε μία αναφορά στα μεθοδολογικά εργαλεία, με στόχο την κατανόηση της λειτουργίας τους, καθώς και τον τρόπο ένταξης τους στον αστικό ιστό, κατά την εξέλιξη της τεχνολογίας. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, παρατάσσονται παραδείγματα ένταξης και λειτουργίας των ψηφιακών δικτύων στα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τους. 

Το τρίτο κεφάλαιο, συνδέει τα δύο προηγούμενα, ερχόμενο στο θέμα, καθώς εντάσσει το είδος του σχεδιασμού αυτού, σε παγκόσμιους οργανισμούς πιστοποίησης εργαλείων. Πραγματοποιείται αρχικά, μία αναφορά στα εργαλεία πιστοποίησης και στη συνέχεια, διεξοδικά αναλύονται τα προγράμματα και οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί ο κάθε οργανισμός αντίστοιχα. Στο τέλος του κεφαλαίου αυτού διεξάχθηκε και μία σύντομη σύγκριση των δυο εργαλείων. 

Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο, αποτελεί το κομβικότερο σημείο της ερευνητικής αυτής διάλεξης, καθώς συγχωνεύει τα τρία προηγούμενα και μέσω παραδειγμάτων αναλύεται η συνύπαρξη τους σε ένα πλαίσιο αστικών διαπλάσεων. Παράλληλα αναλύονται τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούνται στο συμμετοχικό σχεδιασμό και στη συνέχεια διατυπώνονται παραδείγματα εφαρμογής αυτών, ενώ τέλος στο κεφάλαιο αυτό πραγματοποιείται μία σύγκριση των τρόπων εφαρμογής των ψηφιακών εργαλείων σε κάθε ένα από τα παραδείγματα, καταλήγοντας σε πόρισμα. 

Στα πλαίσια αυτής της διάλεξης, διερευνάται ένας τύπος σχεδιασμού, που στο εξωτερικό εντάσσεται με γοργούς ρυθμούς στον τρόπο αντιμετώπισης των διαπλάσεων και αποτελεί μία μέθοδο περιήγησης στο σύγχρονο αστικό τοπίο, που μέσω της συμμετοχής του κοινού αναλογικά και ψηφιακά, ενισχύεται η χωρική εμπειρία του ατόμου.