E112.17 Η Ένταξη της Αρχιτεκτονικής στο Φυσικό Περιβάλλον


Τίτλος: Η Ένταξη της Αρχιτεκτονικής στο Φυσικό Περιβάλλον
Υπότιτλος: Ιστορικοί Σταθμοί και Σύγχρονες τάσεις
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Ελένη Αμερικάνου
Φοιτήτρια: Αλίν Μαρουκιάν
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία παρουσίασης: 24-3-2017

Από κτίσεως κόσμου ο άνθρωπος βρέθηκε αντιμέτωπος με τα φυσικά φαινόμενα και υποχρεώθηκε να τα αντιμετωπίσει. Στην εξέλιξη της πορείας του στον κόσμο το δίπολο «άνθρωπος-φύση» και η μεταξύ τους σχέση διατηρήθηκε με διαφορετική μορφή. Σ’ αυτό βέβαια καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απόκτηση και εξέλιξη της γνώσης του και κυρίως το κατόρθωμα του να συνδέσει το φυσικό με το τεχνητό.
Μέσω της εφευρετικότητας του, κατάφερε να αναπτυχθεί ως οργανισμός και να πετύχει σημαντικά επιτεύγματα, μερικά από τα οποία, όμως επιβαρύνουν τη φύση. Η σύγχρονη κοινωνία, ως αποτέλεσμα της κατάχρησης φυσικών στοιχείων, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα φυσικό περιβάλλον που αποζητά μια πιο ήπια διαχείριση και καλείται να αναπροσαρμόσει τη σχέση της με αυτό.
Η έρευνα αυτή μελετά τη σχέση του ανθρώπου με τον φυσικό τόπο και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνεται και τον διαχειρίζεται έως σήμερα. Παρουσιάζει την εξελικτική πορεία της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση και εξετάζει αυτή τη σχέση ιστορικά για να οδηγηθεί στη σύγχρονη αντίληψη του ανθρώπου για τη φύση και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η αρχιτεκτονική στη σχέση αυτή. Στη συνέχεια σχολιάζει τη σύγχρονη οικολογική σκέψη ως έννοια και παρουσιάζει παραμέτρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που συμβάλουν στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με το φυσικό περιβάλλον και την επαναφορά μιας ισορροπίας, που έχει κλονιστεί.