Ε113.20 | "Υδάτινες Αστικές Επεκτάσεις: από το παρελθόν στο μέλλον"


Ερευνητική εργασία: "Υδάτινες Αστικές Επεκτάσεις: από το παρελθόν στο μέλλον"
Φοιτήτριες: Χρυσούλα Θεοδωροπούλου, Σοφία Κουρτίδου
Επιβλέπων: Κώστας Μανωλίδης
Σχολή: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών






ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Οι ιδέες για το σχεδιασμό και την κατασκευή πόλεων στο νερό μπορεί να φαντάζουν ως παράδοξες προτάσεις της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο οι πρώτες πλωτές κατασκευές κατοίκησης εμφανίζονται ήδη από τη νεολιθική εποχή. Πλωτοί κήποι, δημόσια έργα αλλά και κατοικίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους ήδη από τον 14ο αιώνα και να θέτουν τα θεμέλια τους για πολλούς τομείς των σύγχρονων προτάσεων. Σήμερα, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη μόνιμα πάνω από την επιφάνεια του νερού και ακόμη περισσότεροι ζουν κοντά στο υδάτινο στοιχείο, γεγονός που επιβεβαιώνει την οικειότητα του ανθρώπου με αυτό. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί-ερευνητές/κατασκευαστές δημοσιοποιούν τις δικές τους προτάσεις ως απάντηση στο κοινωνικό θέμα της ταχείας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, την ανάγκη για  δημιουργία νέων κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών αλλά κυρίως για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με κύριο πρόβλημα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Στην παρούσα εργασία ερευνάται το πώς, το πότε και για ποιους λόγους οι άνθρωποι επέλεξαν να επεκταθούν πάνω στο νερό, τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του τρόπου ζωής αλλά και το πώς αυτός εξελίσσεται μέχρι και σήμερα. Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται με την κατανόηση των παλαιότερων οικισμών και την ανάλυση των νεότερων σχεδίων αλλά και τεχνολογιών που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σε αυτά για την εξασφάλιση πόσιμου νερού, τροφής και ενέργειας.

Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά για την σημασία του νερού και πως αυτό επηρέασε την ανάπτυξη των πολιτισμών. 

Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια αναδρομή στην εξέλιξη των πλωτών κατασκευών από τον 14ο αιώνα.

Στο τρίτο κεφάλαιο, αναλύονται οι μορφές κατασκευών στο νερό, καθώς και για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν.

Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλωτών κατασκευών αλλά και η αναγκαιότητα αυτών σε πολλές περιπτώσεις.

Στο πέμπτο και έκτο κεφάλαιο, θα δούμε την μελέτη του The seasteadingInstitute, σε συνεργασία με την εταιρία DeltaSync, έτσι ώστε να μάθουμε για τους στόχους σχεδιασμού, τις τοπικές συνθήκες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια πόλη στο νερό. 

Στο έβδομο κεφάλαιο, θα αναλύσουμε κάποιες από τις σύγχρονες σχεδιαστικές προτάσεις που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής και τέλος θα καταλήξουμε στα συμπεράσματα της έρευνας αυτής.