Ε108.22 | Μαύρος Χρυσός

Τίτλος: Μαύρος Χρυσός
Φοιτητής: Κωνσταντίνος Σκουτέρης
Επιβλέπων: Ανδρέας Νικολοβγένης
Σχολή: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2022




Δεν υπάρχει πλέον περιβάλλον, το οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα δεν μπορεί να επηρεάσει. Ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται ο άνθρωπος, χαρακτηρίζεται από τη μεταβολή του, από κάτι που έμοιαζε με φύση, σε κάτι που αξιοποιείται, άμεσα ή έμμεσα, για τη συνέχιση της ζωής.

Στην Ελλάδα, ένα κράτος στο οποίο από την αφετηρία του η οικονομία βασίστηκε στον πρωτογενή τομέα, η εξημέρωση της φύσης της προβιομηχανικής περιόδου  εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Η αγροτική παραγωγή, κύριο όχημα της ανάπτυξης, την καθόρισε και εκκίνησε τις μεταβολές του χώρου.

Η κορινθιακή σταφίδα αποτέλεσε έναν από τους στυλοβάτες της αγροτικής παραγωγής, ένα εξαγωγικό προϊόν, στο οποίο το κράτος, αλλά και όλα τα κοινωνικά στρώματα έδωσαν ιδιαίτερα μεγάλο βάρος. Για τις ανάγκες της αξιοποίησης του προϊόντος και την κερδοφορία, ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθούν μια σειρά από υποδομές που εξυπηρέτησαν την παραγωγή και το εμπόριό του στις περιοχές που το παρήγαγαν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η βορειοδυτική Πελοπόννησος, ένα από τα ήδη ανεπτυγμένα τμήματα του νεοσύστατου κράτους αλλά και από τα λίγα εδάφη του, ήταν η περιοχή όπου δημιουργήθηκαν όλες αυτές οι υποδομές, οι οποίες λειτούργησαν ενισχυτικά προς τη διεύρυνση του επικερδούς χαρακτήρα της σταφιδοπαραγωγής.

Στην ερευνητική εργασία παρουσιάζεται πως αυτή η σημαντική οικονομική δραστηριότητα λειτούργησε ως καταλύτης για την παραγωγή του χώρου, σε επίπεδο πόλης και υπαίθρου. Ειδικά εξετάζεται πως τα οδικά, σιδηροδρομικά και θαλάσσια δίκτυα, οι υποδομές που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την παραγωγή του προϊόντος, αλλά και υποδομές που απορρέουν από την αξιοποίηση των κερδών από την εξαγωγή του, τοποθετήθηκαν στον χώρο και εν τέλει τον μετέβαλλαν.

Λέξεις κλειδιά
Σταφίδα, Καλλιέργεια, Πελοπόννησος, Πάτρα, Αίγιο, Πύργος, Σιδηρόδρομος, Λιμάνι, Υποδομές