ΔΕ001.24 | Heatherhill Beach House

Location: Vejby, Denmark
Programm: Private Residence
Architect: Norm Achitects
Status: Built
Year: 2024
Photography: Jonas Bjerre-Poulsen




Καθώς μπαίνεις στην κατοικία, νιώθεις αμέσως το ήρεμο κλίμα που αποπνέει. Κάθε σχεδιαστική επιλογή και αρχιτεκτονικό στοιχείο στοχεύει να ενισχύσει την αίσθηση της άφιξης στο γαλήνιο αυτό θέρετρο. Σχολαστικά σχεδιασμένο, ώστε να ενσωματώνεται άψογα με την ακατέργαστη ομορφιά του εξωτερικού περιβάλλοντος. Είναι ένα μέρος όπου το άγχος της καθημερινότητας εξατμίζεται και αντικαθίσταται από μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας. 
 



Δύο προσεκτικά κατασκευασμένοι άξονες συνδέουν αβίαστα διαφορετικές λειτουργίες της κατοικίας, εξασφαλίζοντας μια αρμονική ροή από τον ένα χώρο στον άλλο. Η αυστηρή, γραμμική αρχιτεκτονική δημιουργεί εντυπωσιακές μορφές, προσφέροντας μια οπτική αντιπαράθεση που είναι ταυτόχρονα εκθαμβωτική και καταπραϋντική. Το ιδιωτικό αίθριο αποτελεί ένα κάλεσμα χαλάρωσης και επανασύνδεσης με τη φύση.
 



Στο εσωτερικό η αίσθηση της υλικότητας είναι εμφανής σε κάθε λεπτομέρεια. Η απτική αίσθηση του περπατήματος σε ξύλινα δάπεδα, καθώς και το ξύλινο καθιστικό προσφέρει μια εμπειρία προσγείωσης και σύνδεσης του χρήστη με την φύση που αποτελεί μια έντονη παρουσία, εξαλείφωντας τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού. 
 



Η επιλογή του παραδοσιακού δαπέδου από τούβλο αποτίει φόρου τιμής στη διαχρονική κομψότητα του Δανέζικου οικιστικού μοντερνισμού από τις δεκαετίες του ‘50 και ‘60. Γενικότερα τα υλικά που επιλέχθηκαν για τον χώρο, δεν αποτελούν απλώς επιλογές αλλά δηλώσεις μακροζωίας. 



 
Μια ελαφριά χρωματική παλέτα υλικών δημιουργεί μια ευάερη, ανοιχτή αίσθηση που λούζει το εσωτερικό με ένα απαλό, διάχυτο φως. Στον πυρήνα της σχεδιαστικής ιδέας βρίσκεται η δέσμευση για γνήσια υλικότητα που προσφέρει μια καθηλωτική αισθητηριακή εμπειρία.