Ε125.21 | Κινηματογραφικές οπτικές στην πόλη: η Αθήνα λίγο πριν την αλλαγή χιλιετίας

Ερευνητική εργασία: Κινηματογραφικές οπτικές στην πόλη: η Αθήνα λίγο πριν την αλλαγή χιλιετίας
Φοιτήτρια: Γρηγορία Xρονοπούλου
Επιβλ.: Ειρήνη Μίχα
Σχολή: ΕΜΠ, 2021













Η διάλεξη θέτει ως στόχο τη μελέτη της Αθήνας, λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας, χρησιμοποιώντας ως βασικό ερευνητικό πεδίο τρεις ταινίες του ελληνικού κινηματόγραφου εκείνης της περιόδου.

Αρχική πρόθεση της εργασίας ήταν να προσεγγίσω μέσα από τα σημερινά μας μάτια, μια αρκετά κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα και τις σημερινές συνθήκες ζωής, λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας. Η δεκαετία του 1990 σηματοδοτεί μια εποχή τομή για την πορεία της χώρας. Η Αθήνα, ζει στον ρυθμό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συγκέντρωσης νέων δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα συντελούντα
ι σημαντικές μεταβολές στον αστικό της χώρο, με μεγάλα έργα υποδομής και αναπλάσεις.

Αυτές οι αλλαγές, εκτός των άλλων, αποτελούν επίκεντρο του χώρου των media, που βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση εκείνη την περίοδο, αναδεικνύοντας τη ζωή στην Αθήνα ως πρότυπο του «σύγχρονου» τρόπου ζωής (lifestyle). Παράλληλα συντελούνται αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία της πρωτεύουσας με την έλευση ενός σημαντικού ποσοστού μεταναστευτικού πληθυσμού στο κέντρο της πόλης.

Το ενδιαφέρον για τη μελέτη της συγκεκριμένης εποχής, παράλληλα με το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την τέχνη του κινηματογράφου, οδήγησε στην μελέτη της Αθήνας στα τέλη του 1990 μέσα από τρεις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου. Μέσα από αυτή την οπτική σκοπός είναι να αναδειχτούν γνωστές και άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας και του τρόπου ζωής των κατοίκων της Αθήνας, καθώς και το πώς αυτές αποτυπώθηκαν στο τοπίο της πόλης. Μέσα από τις ταινίες επιχειρώ να αποκτήσω πρόσβαση στα απομεινάρια ενός παλαιότερου αστικού φαντασιακού και σε εικόνες που έδειχναν τότε προς το μέλλον. Προσπαθώ να αναδείξω  γνωστές και -κυρίως- άγνωστες πτυχές της αστικής ζωής και τελικά να ανιχνεύσω όσες πληροφορίες μπορώ  για την Αθήνα, τις αφηγήσεις της, το πολιτισμικό πλαίσιο, τον αστικό χώρο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων λίγο πριν την αλλαγή της χιλιετίας.