E103.22 | Τόποι του Glamour | Glamour, Οικιακός Βίος και η Παραγωγή αρχιτεκτονικού χώρου μέσω των πρότυπων υποκειμένων

Ερευνητική: Τόποι του Glamour | Glamour, Οικιακός Βίος και η Παραγωγή αρχιτεκτονικού χώρου μέσω των πρότυπων υποκειμένων
Φοιτητής: Μπίνιος Μιχάλης
Επιβλέπων: Παπαλαμπρόπουλος Λεωνίδας
Σχολή: Αρχιτεκτονική Πανεπιστημίου Πατρών




Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν τα πρότυπα υποκείμενα και ο αρχιτεκτονικός χώρος που κατασκευάζεται γύρω από αυτά. Βασική έννοια που αναλύεται είναι το ‘Glamour’ ως μορφή κοινωνικής δύναμης και μεταμόρφωσης, και εξετάζεται ιστορικά. Στην συνέχεια, αναλύεται η έννοια του Οικιακού Βίου (Domesticity), και εξετάζεται με ποιόν τρόπο το μοντέρνο σπίτι μεταμορφώνεται από καταφύγιο σε ‘προσωπικό’ προϊόν με βάση τους φυλετικούς ρόλους της εποχής. Παράλληλα, αναλύεται η ψυχολογική διαδικασία του παρατηρητή του Glamour, με οδηγούς την ζήλεια, την μίμηση και την μετουσίωση. Τέλος αναλύεται η αρχιτεκτονική της έμφυλης επιτέλεσης, με βάση τα HoneymoonResorts στα Poconos. Αναζητείται ο τρόπος που αυτές οι έννοιες παράγουν τα πρότυπα της υπόσχεσης της ευτυχίας και το αρχέτυπο, και πώς αυτά αποτελούν αφορμή για μια συνθετική διαδικασία, μέσω της παραγωγής σχεδίων που συνοδεύουν το κείμενο.

Γιατί το Glamour;

O όρος του Glamour εξετάζεται πέρα από την καθημερινή του χρήση και γενικεύεται σε μια αισθητική ποιότητα που καθιστά χώρους, άτομα και καταστάσεις θελκτικούς. Αποτελεί άξιο διερεύνησης καθώς έχει άμεση σύνδεση με το κύρος στην αρχιτεκτονική, τους μηχανισμούς μίμησης και την υπόσχεση της μεταμόρφωσης του κοινωνικού συνόλου μέσω προτύπων. Μέσω του Glamour, ένα lifestyle μετατρέπεται σε πρότυπο και ένας χώρος σε προκατασκευασμένη προσωπική ουτοπία.