Ε114.19 Διακριτικά Αδιάκριτοι | Μια ηδονοβλεπτική ματιά στην πόλη


Ερευνητική εργασία: Διακριτικά Αδιάκριτοι: Μια ηδονοβλεπτική ματιά στην πόλη
Φοιτήτριες: Καιρίδου Μαρία-Ελπίδα & Κάκου Κατερίνα
Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν




Περίληψη 
Η ηδονοβλεψία: μια αναπόφευκτη συνθήκη της μητροπολιτικής εμπειρίας.
Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία που παραδίνεται στην τυχαιότητα του βλέμματος,στο φευγαλέο και το ευρηματικό· στα ταξίδια του νου και τα ερωτήματα που γεννά η περιπλάνηση στην πόλη. Μια αισθητηριακή ανάγνωση της πόλης που αναζητά τη δικαίωση της μέσα από την τέχνη. Την τέχνη που εμπνέεται από την πραγματικότητα, που οδηγεί και οδηγείται από το βλέμμα. Μια υποκειμενική ματιά που κρύβει την γοητεία της στις χιλιάδες παραλλαγές που μπορεί να ερμηνευτεί.




Τα ερεθίσματα της πόλης αμέτρητα και απροσδόκητα, μια συνθήκη που έχει περάσει στη μικροκλίμακα της πολυκατοικίας όπου ανθρώπινες ζωές κινούνται σε παράλληλες τροχιές και όλα αυτά δεν τέμνονται παρά μόνο πρόσκαιρα, στον αμφιβληστροειδή ενός ηδονοβλεψία. Γείτονες που ζουν μερικά εκατοστά ο ένας από τον άλλο και δε αντιλαμβάνονται την εγγύτητα αυτή. Αρχιτεκτονική απόδοση της συνθήκης αυτής αποτελεί η τομή, μια στιγμή συνειδητοποίησης όχι μόνο του χώρου αλλά και των σχέσεων.

Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την πόλη και ίσως να εμπλουτίσει την εμπειρία του αναγνώστη σε αυτή... αμέτρητες ιστορίες είναι έτοιμες να αποκαλυφθούν σε κάποιον που είναι έτοιμος να τις παρατηρήσει.

Το δεύτερο μέρος της έρευνας αποτελεί μια προσωπική συλλογή φωτογραφιών ηδονοβλεπτικής διάθεσης με φόντο το ελληνικό αστικό τοπίο.