E116.17 Το μοντέρνο στον 21ο αιώνα: Το εναλλακτικό μοντέρνο του Nicolas Bourriaud


Τίτλος:  Το μοντέρνο στον 21ο αιώνα
Υπότιτλος: Το εναλλακτικό μοντέρνο του Nicolas Bourriaud
Φοιτήτρια:  Χαρίκλεια Νικηφοράκη
Επιβλέπων Καθηγητής: Τάτλα Ελένη
Σχολή: Καλλιτεχνικών Σπουδών, Τμήμα ΕΑΔΣΑ
Ημερομηνία Παρουσίασης:  Σεπτέμβριος 2017

Σήμερα, επικρατεί η κοινή παραδοχή ότι η περίοδος που οριζόταν από το μεταμοντέρνο (postmodern) πλησιάζει στο τέλος της. Για το λόγο αυτό πολλοί θεωρητικοί έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν την κατάσταση που κυριαρχεί στις αρχές του 21ου αιώνα στον τομέα της οικονομίας, της πολιτικής, της τέχνης κ.α. Μια από τις πιο σημαντικές θεωρίες που φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη επιρροή και έδωσε το έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση είναι αυτή του εναλλακτικού μοντέρνου (altermodern) όπως την ονόμασε ο Γάλλος κριτικός τέχνης Nicolas Bourriaud. Το βασικό ερευνητικό ερώτημα, λοιπόν, που αποτέλεσε αφορμή για τη δημιουργία αυτής της εργασίας είναι το «Πώς αναλύεται η σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική μέσα από τη θεώρηση του εναλλακτικού μοντέρνου του Nicolas Bourriaud και ποιες οι διαφορές της με τις δύο προηγούμενες περιόδους, αυτές του μοντέρνου κινήματος (modern movement) και του μεταμοντερνισμού;». 

Το 2009 έλαβε χώρα η Triennial στην Πινακοθήκη Τέχνης ‘Tate Britain’ του Λονδίνου, την οποία έκθεση επιμελήθηκε ο Nicolas Bourriaud. Εκεί παρουσιάστηκαν έργα καλλιτεχνών, τα οποία, κατά τους διοργανωτές, έθεταν την εξής υπόθεση: το τέλος του μεταμοντερνισμού και την ανάδυση μιας παγκόσμιας εναλλακτικής μοντερνικότητας. Σε γενικές γραμμές, η έκθεση είχε σαν στόχο να δείξει με ποιο τρόπο οι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης όπου σήμερα όλοι ζούμε. 

Σκοπός, λοιπόν, της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη και η ανάλυση της θεωρίας του Nicolas Bourriaud ώστε να φανεί ένας εναλλακτικός τρόπος θεώρησης της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής και, επιπλέον, να γίνει σύγκριση της σύγχρονης με τις δύο προηγούμενες περιόδους, αυτές του μοντέρνου κινήματος και του μεταμοντερνισμού. 

Λέξεις κλειδιά: μοντέρνο κίνημα, μεταμοντερνισμός, εναλλακτικό μοντέρνο, πολιτιστική παγκοσμιοποίηση, δίκτυο, πλοήγηση, μετάφραση, σημειοναύτης, πολιτιστικός νομάς, κρεολός, homo viator.