Ε110.20 | Το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η περίπτωση της Ρόδου


Ερευνητική εργασία: Το φαινόμενο του υπερτουρισμού. Η περίπτωση της Ρόδου
Φοιτήτρια: Μαλαματένια Κουρουπάκη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Δέσποινα Διμέλλη
Σχολή: Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2020




Η έρευνα δομείται σε πέντε βασικά κεφάλαια.

Το  πρώτο  κεφάλαιο  αφορά  την  ανάλυση του φαινομένου του υπερτουρισμού μέσω της βιβλιογραφίας. Συγκεκριμένα, αποτελείται  από  δύο  ενότητες  όπου στην πρώτη μελετώνται οι βιβλιογραφικοί ορισμοί που έχουν δωθεί, ενώ στην δεύτερη διερευνώνται τα προβλήματα  που  προκαλεί στις  περιοχές  υποδοχής, δίνοντας  ιδιαίτερη  έμφαση στα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.




Μετά  την  βιβλιογραφική  μελέτη του φαινομένου η εργασία επικεντρώνεται στο πλαίσιο με το οποίο θα αξιολογηθεί ο υπερτουρισμός στο νησί  της Ρόδου. Έτσι, στο δεύτερο κεφάλαιο ορίζονται τα στοιχεία και οι παράγοντες οι  οποίοι θα διερευνηθούν στο επόμενο κεφάλαιο για την  αξιολόγηση  του  οικονομικού, κοινωνικού  και  περιβαλλοντικού  αποτυπώματος  του  τουρισμού στην περιοχή μελέτης.




Συνεπώς , το τρίτο κεφάλαιο αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής των στοιχείων που ορίστηκαν παραπάνω  για την ανάλυση του τουριστικού φαινομένου στη Ρόδο και αποτελείται από δύο ενότητες. Στην πρώτη περιγράφονται κάποια  γενικά χαρακτηριστικά  για  την περιοχή μελέτης, ενώ στην δεύτερη αναλύεται το τουριστικό περιβάλλον του  και  η τουριστική κίνηση του νησιού. Παρουσιάζονται, λοιπόν, τα κύρια σημεία πρόσβασης, οι υποδομές  για την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών και στατιστικά στοιχεία που αφορούν το ξενοδοχειακό δυναμικό, τις αφίξεις στο αεροδρόμιο και στο επιβατικό λιμάνι της Ρόδου, τις  αφίξεις  και  τις  διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά  καταλύματα, την κίνηση των κρουαζιερόπλοιων  στο επιβατικό λιμάνι  και την επισκεψιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.




Μετά  την  επαρκή μέτρηση της τουριστικής ζήτησης και προσφοράς που πραγματοποιήθηκε στο προηγούμενο κεφάλαιο, γίνεται έρευνα και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών  επιπτώσεων  που  προκαλεί  το  φαινόμενο του υπερτουρισμού στη περιοχή μελέτης, καθώς και μετρήσεις των σχετικών δεικτών . Συνεπώς, το τέταρτο κεφάλαιο δομείται σε τρεις ενότητες. Η  πρώτη  αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπου εξετάζεται πώς και σε ποιό επίπεδο έχει επηρεάσει ο τουρισμός  την διαθέσιμη ποσότητα και ποιότητα νερού, τη  βιοποικιλότητα του νησιού και την υποβάθμιση του τοπίου και πως διαχειρίζονται τα υγρά και στερεά απόβλητα που προκύπτουν  από  την  τουριστική  κίνηση. Στη δεύτερη μελετώνται οι κοινωνικές επιπτώσεις του φαινομένου, οι οποίες αναφέρονται κυρίως στο πως ο τουρισμός έχει επηρεάσει  την τοπική αγορά εργασίας (απασχόληση) και την εξέλιξη  του πληθυσμού. Η  τρίτη ασχολείται με τις οικονομικές επιπτώσεις, εξετάζοντας  κατά  πόσο έχει συμβάλει  ο τουρισμός  στην δυναμική αύξηση της παραγωγής του  συνολικού και κατά  κεφαλή ΑΕΠ και πως επηρεάζεται η τοπική οικονομία από την ύπαρξη των tour-operators (TOs) και των συμβολαίων all-inclusive.




Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο διεξάγονται συμπεράσματα  από τη συνολική έρευνα. Γίνεται μια αξιολόγηση  των  επιπτώσεων  που  έχει επιφέρει ο  υπερτουρισμός  στη νησί, καθώς  τίθεται και ο προβληματισμός  για  το  ποια οφείλει να  είναι η  πολιτική  η οποία  θα  υιοθετηθεί από τους υπεύθυνους λήψεως αποφάσεων για την ολοκληρωμένη προσέγγιση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του τουρισμού, αφού λάβουν υπόψην τα αποτελέσματα και τις επιπτώσεις  που προκαλεί το φαινόμενο στον προορισμό.