Ε119.20 | Καταγραφή και κριτική παρουσίαση των σύγχρονων επεμβάσεων στην Άνω Πόλη, σε σχέση με το προϋπάρχον παραδοσιακό κτιριακό απόθεμα


Ερευνητική εργασία: Καταγραφή και κριτική παρουσίαση των σύγχρονων επεμβάσεων στην Άνω Πόλη, σε σχέση με το προϋπάρχον παραδοσιακό κτιριακό απόθεμα
Φοιτήτρια: Δέσποινα Σταματίου
Επιβλέπων: Νικόλαος Α. Λιανός
Σχολή: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, 2019-2020




Περίληψη

Στην παρούσα ερευνητική εργασία, το θέμα που διερευνάται αφορά στις σύγχρονες επεμβάσεις κτιρίων που εντοπίζονται στον οικισμό της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης σήμερα.

Η εργασία κάνει μία πρώτη εισαγωγή στο θέμα με χρήσιμες πληροφορίες ευρύτερου περιεχομένου για τους παραδοσιακούς οικισμούς. Γίνεται συνοπτική αναφορά στη σημασία αυτής της έννοιας, την ισχύουσα νομοθεσία και τον τρόπο κήρυξης των οικισμών αυτών ως μνημεία, καθώς και στα αρχιτεκτονικά - πολεοδομικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν και τους φορείς προστασίας.

Στη συνέχεια, αναλύονται η ιστορία του συγκεκριμένου οικισμού της Άνω Πόλης, η νομοθεσία προστασίας και οι μορφολογικοί κανόνες δόμησης, ενώ επίσης, καταγράφονται τα αρχιτεκτονικά (μορφολογικά και τυπολογικά) χαρακτηριστικά των ιστορικών κτιρίων του οικισμού.

Στο κύριο μέρος της, η εργασία επιχειρεί να καταγράψει και να αναλύσει με φωτογραφικό υλικό επιλεγμένα παραδείγματα σύγχρονων επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν σε αδόμητα οικόπεδα του αστικού ιστού της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης και τα οποία χρονολογούνται την τελευταία δεκαετία με εικοσαετία, δίνοντας μία πιο σύγχρονη πνοή στον ιστορικό οικισμό που μέχρι τότε ακολουθούσε πιστά τον παραδοσιακό μακεδονίτικο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των κτιρίων του τόπου. Παρατηρούνται οι εφαρμογές ένταξης αυτών των επεμβάσεων ανάμεσα στα κτίρια του ευρύτερου ιστορικού ιστού του οικισμού της Άνω Πόλης και διερευνούνται οι λόγοι για τους οποίους η ένταξη αυτή έχει καταφέρει να πραγματοποιηθεί ομαλά ή όχι.

Έπειτα από την κριτική παρουσίαση των παραπάνω με δελτία καταγραφής, στόχος αποτελεί η τεκμηριωμένη εξαγωγή καίριων συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο το προϋπάρχον παραδοσιακό κτιριακό απόθεμα έρχεται ή όχι σε ισορροπία με το νέο.