Ε104.23 | Ηθική και Υλικότητα στο Αρχιτεκτονικό έργο. Η Περίπτωση του Diébédo Francis Kéré

 

Ερευνητική: Ηθική και Υλικότητα στο Αρχιτεκτονικό έργο. Η περίπτωση του Diébédo Francis Kéré.
Φοιτήτρια: Παπαθεοδωράκη Κατερίνα
Επιβλέπουσα: Γιαννούτσου Βασιλική
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ



Αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτελεί το έργο του αρχιτέκτονα Diébédo Francis Kéré (1965-σήμερα). Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του το συναντάμε στην Αφρική. Κρίθηκε επομένως σκόπιμο να μελετηθεί η παραδοσιακή, αλλά και η σύγχρονη αφρικανική αρχιτεκτονική, καθώς και οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες και τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου. 

Αναλύθηκαν τα έργα του, τα οποία είναι δημόσιου χαρακτήρα -εκπαιδευτικά, κοινωφελή κτίρια, κτίρια διοίκησης και πολιτισμού και περίπτερα εκθέσεων,- με στόχο την αποκωδικοποίηση των βασικών αρχών της αρχιτεκτονικής του (τυπολογία, σχέση με το έδαφος, βιοκλιματικά χαρακτηριστικά κλπ).

 

Το έργο του χαρακτηρίζεται από δύο βασικές συνιστώσες στην αρχιτεκτονική του την ηθική και την υλικότητα.

Την ηθική του την διακρίνουμε τόσο απέναντι στην κατασκευή και στο περιβάλλον, όσο και ως προς τον ίδιο τον άνθρωπο, αφού εντάσσει στο έργο του την κοινότητα του εκάστοτε τόπου, προκειμένου να την ενισχύσει τόσο οικονομικά, όσο και να την εκπαιδεύσει στο κομμάτι της κατασκευής.

Παράλληλα, εισάγει νέα υλικά, τα οποία προκύπτουν τόσο από την παραδοσιακή αφρικανική αρχιτεκτονική, όσο και από δική του πρόθεση την να δημιουργήσει κτίρια κατάλληλα για το περιβάλλον, τα οποία θα αναβαθμίσουν και την ζωή των κατοίκων.


Στο τέλος της ερευνητικής εργασίας, ερχόμαστε να αναστοχαστούμε τον τρόπο που σχεδιάζουμε σήμερα, καθώς και τον ρολό της αρχιτεκτονικής και του αρχιτέκτονα, ενώ συνοψίζονται οι βασικές συνιστώσες που διατρέχουν το έργο του Francis Kéré.