Ε128.17 Παραγωγή του σεχταριστικού χώρου: Η Βαγδάτη στον 2ο πόλεμο του Κόλπου


Τίτλος: Παραγωγή του σεχταριστικού χώρου.
Υπότιτλος: Η Βαγδάτη στον 2ο πόλεμο του Κόλπου.
Φοιτήτριες: Δήμητρα Στελλάτου, Δήμητρα Ρουμελιώτη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Παναγιώτα Κουτρολίκου
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Χρονολογία: Σεπτέμβρης 2017

Αφορμή του ενδιαφέροντός μας υπήρξε η σχέση της πόλης με τον πόλεμο. Προσπαθούμε να εικονοποιήσουμε αυτή τη σχέση μέσω του παραδείγματος της Βαγδάτης αναλύοντας τους χωρικούς μετασχηματισμούς που υπέστη μετά την εισβολή της αγγλοαμερικανικής συμμαχίας, το 2003. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του 2ου πολέμου του Κόλπου, η Βαγδάτη μετατράπηκε βίαια από έναν ενιαίο αστικό χώρο,  όπου συνυπήρχαν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες σε μία κατατετμημένη πόλη που μπορεί να ιδωθεί σαν ένα άθροισμα θυλάκων από ομοιογενή πληθυσμό.
Η περίοδος μελέτης μας ορίζεται μεταξύ 2003-2007. Δηλαδή από την αρχή του πολέμου έως την αρχή της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων.
Στοχοθέτηση μας αποτελεί η ανάδειξη της αλληλο-τροφοδοτούμενης σχέσης μεταξύ της κατασκευής της ομαδικής  ταυτότητας και της παραγωγής αστικού χώρου.
Βασικός μας άξονας είναι η ενασχόληση με την δι-ομαδική σύγκρουση μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Αράβων χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε τους Κούρδους η άλλες εθνότητες, λόγω της μεγάλης δημογραφικής μειοψηφίας τους στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Οι Σουνι και οι Σια αποτελούν τα δύο βασικά δόγματα του Ισλάμ και για την μελέτη μας η διαμάχη μεταξύ τους θα χαρακτηριστεί σεχταριστική.